Both Miklós

Both Miklós Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője. A zenekarok mellett szenvedélyes népzenegyűjtő. Tekintélyes filmes adatbázist rögzített többek között Ukrajnában, Kínában, Oroszországban, Erdélyben, Iránban és Indiában. 2015 őszén megkapta az Öröm a Zene! - díjat, amelynek keretében az év zenészének választották, 2017-ben pedig a Fidelio magazin a magyar kultúra 50 legmeghatározóbb személyiségét felvonultató listáján szerepelt.

Reisz Gábor

Reisz Gábor Enyedi Ildikó osztályában végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A 2014-ben készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje számos nemzetközi fesztiválon szerepelt és az év egyik legnézettebb magyar filmje volt (a mozikban). A cannes-i fesztivál Residence programjában írta második, Rossz versek című nagyjátékfilmjét, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült és 2018. decemberében mutatták be a magyar mozikban. 

Lackfi János

Lackfi János Déry Tibor-, Illyés Gyula- és József Attila-díjas író, költő, műfordító. Tíz verseskötete jelent meg, két regénye, öt novelláskötete, egy esszékötete, harmincnál több műfordításkötete. Huszonöt gyermekkönyvet publikált, melyek közül három az Év Gyerekkönyve-díjban részesült. Műveit tizenöt nyelvre fordították, számos alkalommal volt nemzetközi irodalmi fesztiválok meghívott vendége. 2013-ban életművéért Prima Primissima-díjjal jutalmazták.

Gulyás Gyula

Gulyás Gyula Balázs Béla díjas filmrendező. Testvérével, Gulyás Jánossal kezdett el amatőr filmeket készíteni 1959-től. Az 1964-ben megalakult Cinema-64 amatőr filmstúdió alapító tagja. 1976-1980 között a Balázs Béla Stúdió rendezője volt, 1980 és 1984 között a MAFILM Népszerű Tudományos Stúdiójának rendező-gyakornoka, 1984-től pedig rendezője. 1993-2006 között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának kulturális és vizuális antropológia tanszékén volt docens. A Magyar Művészeti Akadémia tagja 2006 óta.

Pataki Ági

Pataki Ági Balázs Béla díjas producer. Legfontosabb munkái: Üvegtigris I. (2001); Üvegtigris II. (2005); Üvegtigris III. (2010); Fehér Tenyér (2005) - Cannes Quinzaine, Karlovy Vary – Jury’s Prize; Delta (2007, coproducer) - Cannes competition – Fipresci Award; Tender Son - Frankenstein Projekt (2010, coproducer) - Cannes Competition; Bibliotheque Pascal (2010, coproducer) - Berlinale Forum; Jupiters Moon (2017, coproducer) - Cannes Competition; Egy nap (2018) - Cannes Semain de la Critique- Fipresci Award.

Lányi András

Lányi András filmrendezőként szerezett diplomát, főleg játékfilmeket készített. Érdeklődése később az irodalom felé fordult, írt esszét, regényt, elbeszélést. A 80-as években szamizdat folyóiratok szerzője és szerkesztőjeként részt vett a Demokratikus Ellenzék tevékenységében. Dolgozott a médiaoktatás, később az etika középiskolai bevezetésén. 2011-ben a Magyarországért érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 1994-ben szereztem tudományos fokozatot, azóta tanít, 1997-ben nyert docensi kinevezést. Írásai 18 önálló kötetben jelentek meg.

Bödőcs Tibor

Bödőcs Tibor 2001 óta foglalkozik humorral. Rendszeresen mikrofon mögé állt a stand-uposok törzshelyévé kinövő Godot Kávéházban, majd a 2004-ben megalakult Dumaszínház tagja lett. A televízióban 2005-ben debütált a Fábry-showban, ezzel országos ismertséget szerezve magának. A műfaj üstökösszerű hazai felívelésével az ő pályája is meglódult. Kétszer nyert Bonbon-díjat, 2010-ben megkapta a Karinthy-gyűrűt. 2017-ben megjelent önálló kötetének (Addig se iszik) köszönhetően a Fidelio magazin 2018-ban a magyar kultúra 50 legmeghatározóbb személyisége közé választotta.

Pethő Tibor

Újságíró, színházi kritikus. 1973-ban született Budapesten, magyar-történelem szakon végezett. 2018. áprilisi bezárásáig a Magyar Nemzetnél dolgozott, jelenleg a Nemzet utódaként született Magyar Hang című hetilap a munkahelye. Külső munkatársa a Színház című folyóiratnak is. 

Erdős Virág

József Attila-díjas író, költő, drámaíró. 1968-ban született Budapesten.
Íráson kívül fotózással és dalszerzéssel is foglalkozik. A Magvető Kiadó szerzője. Legutóbb megjelent kötete: ötven plusz (Magvető, 2018)

Sváby András

Sváby András műsorvezető, televíziós szerkesztő, újságíró. 1990 és 1997 között a Magyar Rádió szerkesztője és műsorvezetője, 1995 és 1996 között a rádió pekingi tudósítója. 1997 és 2007 között Sváby a TV2 producere, főszerkesztője és műsorvezetője volt. 2004-ben a Story a legjobb magyar műsorvezetőnek választotta, 2005-ben pedig a legjobb magyar televíziós műsor díját nyerte el a Napló-val. 2017 óta az ATV-n a Heti Napló Sváby Andrással főszerkesztője és házigazdája.

Molvay Norbert

2015-ben szerzett rendezői diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterképzésén, de jogi és közgazdasági egyetemen is végzett. Ha nem segít a Mindenható című diplomafilmjével versenyzett korábban a BIDF-en és sok más fesztiválon is, számos díjat elnyert, többek között a 2017-es Mediawave magyar szekciójának és a nemzetközi szekciójának első helyeit, valamint a diákzsűri díját. Legfrissebb játékfilmje a Montreali filmfesztiválon debütált Jövő szerdán címmel. A rendezés mellett forgatókönyvírással is foglalkozik. Jelenleg új játékfilmtervein és egy színdarabon dolgozik.

Szász János

Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész. 1990-től Miskolcon, Gyulán, a Vígszínházban, Bostonban, Washingtonban, a Nemzeti Színházban, a Bárka Színházban, Oslóban rendezett. 1999-től az Európai Filmakadémia tagja. 2000 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és a bostoni Harvard Egyetemen is tanít. Legfontosabb filmjei: A hentes, a kurva és a félszemű (2018), A nagy füzet (2013), A Holocaust szemei (2002), Witmann-fiúk (1997), Woyczek (1994).

Lisa Taube

Lisa Taube Svédország legnagyobb dokumentumfilm fesztiváljának, a Tempo Dokumentumfilm Fesztiválnak az igazgatója. Az 1998-ban alapított Tempo a kezdetektől fogva kreatív dokumentumfilmeket vonultatott fel a világ minden tájáról. A Tempóhoz való csatlakozását megelőzően Taube saját nemzetközi filmfinanszírozási tanácsadást működtetett, azelőtt pedig a MEDIA Desk Sweden koordinátora és az Atmo nevű produkciós vállalat ügyvezető igazgatója volt.

Goran Devic

Goran Dević régészetet és jogot tanult mielőtt elvégezte a Zágrábi Egyetem film- és televíziórendező szakát. Filmjeit Pulában, Cottbusban, Prizrenben, Prágában, Szarajevóban, Oberhausenben, Lipcsében, Motovunban és Zágrábban is díjazták. Játékfilm rendezőként 2009-ben egy pszichológiai vívódásokról szóló játékfilmmel, a nagy sikerű The Blacks-el debütált (mely filmet Zvonimir Jurić- cal közösen írt és rendezett). Dokumentumfilmjeinek retrospektív vetítésére az Arsenal Berlinben, a linzi Crossing Europe Filmfesztiválon és a zágrábi Dokukinóban is sor került.

Ralph Eue

Ralph Eue németet, újlatin nyelveket, történelmet és építészetet tanult Marburgban, Párizsban és Frankfurtban. 1984-ig a Filmkritik című folyóirat szerkesztője volt. Filmtörténetet és filmelméletet oktat a berlini Művészeti Egyetemen (UdK), a Német Film- és Televíziós Akadémián (DFFB) és a Bécsi Egyetemen. Monográfiákat írt többek között Aki Kaurismäkiról, Marcel Ophulsról, Jean Grémillonról és Susan Sontagról. 2017 óta felel a lipcsei DOK Lepizig (Dokumentum és Animációs Filmek Nemzetközi Fesztiválja) programjának elkészítéséért.

Iikka Vehkalahti

Iikka Vehkalahti számtalan díjnyertes dokumentumfilmet rendezett és gyártott szerte a világon. Jelenleg független producerként dolgozik, és ő gyártotta Avani Rai Raghu Rai, an Unframed Portrait című filmjét, producerként részt vett Rahul Jain Machines című filmjének a gyártásában.Vehkalahti működteti a Rough Cut Service-t, amely több mint 70 filmnek nyújtott már online támogatást. 20 különböző országban tartott már előadásokat, vezetett workshopokat vagy mesterkurzusokat, továbbá a Generation Africa projekt egyik producere.

Joan Gonzalez

Joan Gonzàlez a DocsBarcelona igazgatója, amely három filmfesztivált tömörít magába: egyet Barcelonában, egyet Madellínben (Kolumbia) egyet pedig Valparaísóban (Chile), valamint hozzá tartozik az a 90 helyszínt felölelő hálózat is, amelynek keretei között minden hónapban bemutatnak egy dokumentumfilmet spanyol és chilei mozikban. EDN díjjal jutalmazták a dél-európai országok dokumentumfilm-kultúrájához való hozzájárulásáért. Karrierje során vágóként, rendezőként és producerként is tevékenykedett. Legújabb projektje a DocsBarcelona Education.

Claudia Neuhauser

Claudia Neuhauser 1986 óta vesz részt az Osztrák Rádió és Televízió munkájában (ORF). Dolgozott a rádió és televízió híradós részlegén, a jugoszláv háború idején háborús riporter volt, illetve vezette az ORF londoni irodáját. 2010-ben ő vezette az ORF Weltjournal című külföldi hírekkel foglalkozó műsorát. 2012-ben útjára indították az aktuális eseményekkel foglalkozó Weltjournal+ nevet viselő kiegészítő műsort. Jelenleg Claudia Neuhauser felel az összes tartalom megvásárlásáért a heti nemzetközi tematikájú esti műsorsávban.

Ursula Wolschlager

Ursula Wolschlager filmkészítőként több pozícióban dolgozott, többek között forgatókönyvíróként és producerként. Együtt dolgozott Michael Glawoggerrel, Kirill Serebrennikovval, Marie Kreutzerrel, Nathalie Borgers-el, Christian Frosch-al vagy Barbara Alberttel. Az általa írt forgatókönyvek közül több is nyert díjakat Milánóban, Ghentben, Sabamban, Grazban és Bécsben, valamint megkata a Carl Mayer New Talent Prize díjat is. Tagja az Európai Filmakadémiának (EFA), az Osztrák Filmakadémia és az FC Gloria (WIFT Ausztria) tanácsának.

Heleen Gerritsen

Heleen Gerritsen (Hollandia, 1978) szláv nyelveket és közgazdaságtant tanult Amszterdamban és Szentpéterváron. 2003 óta él Németországban, ahol többnyire dokumentumfilm-gyártással foglalkozik. 2009-ben gyártotta le első egész estés dokumentumfilmjét, majd megalapította a saját produkciós vállalatát. 2014-től 2016-ig a kelet-németországi Neubrandenburgban megrendezett dokumentART filmfesztivál igazgatója volt, 2017 óta pedig a Német Filmintézet (DIF) szervezésében megrendezett goEast Közép- és Kelet-Európai Filmfesztivál élén tevékenykedik.

Döbrösi Laura

15 éves korától a Vígszínház színpadán játszott, majd olyan színvonalas tévésorozatok révén vált széles körben ismertté, mint az Aranyélet vagy a Társas Játék. Az elmúlt években számos történelmi filmben kapott szerepet, ezek közül a legemlékezetesebbek Szász Attila nemzetközi fesztiválokon is sűrűn díjazott filmjei, a Félvilág és az Örök tél. Jelenleg szabadúszó színészként 5 színházban játszik. Képviseli a számára fontos társadalmi ügyeket, gyakran szólal fel, vagy vesz részt érzékenyítő projektekben.

Lovasi András

Lovasi András Kossuth-díjas magyar zenész, énekes. 1967-ben született Pécsett. Az 1987-ben alakult Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője, valamint a 2005-ben alakult Kiscsillag zenekar gitárosa, énekese, zeneszerzője. Munkásságáért 2010-ben a magyar könnyűzenében eddig legfiatalabbként, mindösszesen 43 évesen vehette át a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat.

Bogdán László

Bogdán László (1974, Pécs) politikus, Cserdi polgármestere, cigány polgárjogi aktivista. Általános iskolai tanulmányait követően anyagi okokból nem tanulhatott tovább, így munka mellett önképzéssel fejlesztette tudását. 2002-ben függetlenként Cserdi alpolgármestere lett, majd ugyanott 2006-ban polgármesterré választották. 2009-ben a Reader's Digest magazin az Év hőse címet adományozta neki, 2015-ben megkapta a Civil Becsületrendet, s ugyan ebben az évben Magyarország tehetséggondozó nagykövete lett.

Sascha Lara Bleuler

Sascha Lara Bleuler Zürichben született, és filmtanulmányokat, valamint angol és francia irodalmat tanult a Zürichi Egyetemen (UZH). Jelenleg angolt és filmes tanulmányokat oktat különféle középiskolákban és a Zürichi Egyetem Filmtudományi Tanszékén. Emellett filmkritikusként és fesztivál koordinátorként tevékenykedik. Több mint tíz éve dolgozik többek között a Docaviv Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, vagy a locarnói Semaine de la Critique fesztivál szelektoraként. 2015-ben nevezték ki a Zürichi Emberijogi Filmfesztivál művészeti igazgatójává.